miercuri, 12 decembrie 2012

Rosia Montana

Rosia Montana




Academia RomânăAcademia de Studii Economice BucureștiBiserica OrtodoxăBiserica Catolică și Biserica Unitariană și-au exprimat opoziția categorică față de proiectul minier. De altfel, din punct de vedere tehnologic nici nu putem vorbi de un „proiect minier” ci mai degrabă asistăm la un proiect industrial - apropiat industriei materialelor de construcții - întrucât operația de extragere a minereului aurifer nu se face prin metode clasice de către mineri ci direct, la suprafață, prin dislocarea (așa numita operație de „pușcare”) muntelui, urmată de transportul și concasarea minereului aurifer și separarea aurului - prin cianurare - în recipiente speciale. Fluxul tehnologic menționat mai sus a obligat și obligă compania canadiană să cumpere cât mai multe proprietăți și să asigure „facilități” celor interesați să părăsească zona pentru a nu întâmpina opoziția firească a locuitorilor generată de însăși tehnologia de lucru. Pe fundalul unui război de declarații pro și contra proiect, nu lipsită de importanță este și părerea localnicilor din Roșia Montană. Aceștia s-au constituit în mai multe ONG-uri(susținute financiar de RMGC) ce susțin demararea proiectului de la Roșia Montană pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunii. Există, la nivel local, și o puternică opoziție, care prezintă o analiză sistemică a efectelor exploatării aurului prin cianurare, apreciindu-se că lichidarea integrală a resurselor aurifere într-un termen atât de scurt nu constituie o alternativă viabilă de dezvoltare, optând pentru extragerea minereului aurifer prin metode clasice și conservarea patrimoniul cultural și natural al zonei. De altfel sunt nedumeriți ce se va întâmpla cu zona Roșia Montană și locuitorii acesteia după extragerea și lichidarea întregului minereu de aur, argint și alte metale prețioase din zonă. Pe de altă parte, 21 organizații, instituții, sindicate și 11 primari, și-au afirmat sprijinul sentimental pentru proiectul Roșia Montană printr-o scrisoare deschisă, trimisă pe 18 ianuarie 2010 Președintelui României, Primului-ministru, ministrului Mediului și Pădurilor, Ministrului Economiei și Parlamentului.


Motivele pentru care am fost invitată să văd acest film a avut ca scop efectele mineritului cu cianură şi mină deschisă, acestea fiind foarte grave.
Prin această activitate am realizat faptul ca oamenii din Roşia Montană ţin la locul lor  şi nu se dau batuţi , nu vor să renuţe la aurul pe care îl  păzesc.Pentru ca este comoara noastra si ei sunt singurii care o pazesc.Din acest material trag concluzia că ar trebui să fim alături de ei şi să-i ajutăm  cu ceea ce putem.Chiar dacă nu mai au nici strictul necesar trebuie sa fim alaturi de ei.
Ceea ce ar ,mai fi de facut  ar fi  o mica viyita in acele locuri sa pot sa vad cu ochii mei durerea din sufletele lor pentru ca odat ce am vazut sunt sigura ca pot invata si copii sa faca fapte bune si sa ajute pe cie aflati in necaz.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu